Eesti. 20 senti 1996a. NGC MS 66

  • Eseme ID: 180549583
Oksjon on lõppenud
Lõpphind: 27.00 EUR
Pikenev lõpp: 5 minutit
Algusaeg: T 30.08.2022 10:59:15
Lõpuaeg: T 27.09.2022 10:59:15
Viimati pakkus:
Tallinn, Harjumaa, Eesti
1
Seisukord: uus
Asukoht: Tallinn, Harjumaa, Eesti
Kogus: 1
Tarneaeg: 2 päeva
Maksmine: pangaülekandega, sularahas, deposiidikandega, Osta.ee e-konto ülekandega
Müüja: Dollar1 100% / 1040 / Vaata müüja teisi esemeid

Müüa 20 Senti  aastast 1996 NGC karbis, säilivus MS 66

Postiga saatmisel on risk ostja kanda. Postitan kui raha on E-kontol.

Järgnev info on mõeldud neile, kes soovivad alustada sertifitseeritud müntide kogumist.

 

Miks osta sertifitseeritud karbis münte?

 

  1. Karbis münt annab garantii, et tegu on tõesti UNC säilivuses originaal mündiga. Paljud müüjad lisavad okjonile kirjelduse: haruldane säilivus, supper, väga ilus, jne aga üldjuhul on tegemist täiesti tavalise XF/AU säilivuses mündiga.
  2. Karbis münt on kaitstud igasuguste keskkonna mõjude eest, sest karp on hermeetiliselt suletud ning niiskus, hallitus, tolm, jne sinna sisse ei pääse. Selline münt säilib igavesti.
  3. Karbis münt on hea investeering kuna münte enam juurde ei tule ning ajaga lähevad need ainult kallimaks.
  4. MS61-64 on hea õppematerjal neile, kes soovivad ise hakata otsima tippsäilivuses münte! (Nt MS66 Üldlaulupidu maksab umbes 750€ karbis)

 

Kuidas arvutada õiglane hind karbistatud mündile?

 

Aluseks võib võtta kataloogi hinnad ning liita sinna otsa 35€ (keskmine karbistamise tasu). UNC müntide hinnad on järgmised (Eesti Vabariigi mündid ja rahareformi medalid, K.Laan):

1 kroon 1934  65€, 2 krooni 1930 25€, 2 krooni 1932  80€, 5 marka 1922 40€, jne.

Tavaliseks UNC säilivuseks võib pidada MS62-63 münti. Seega Toompea MS63 mündi normaalne hind võiks olla nt 60€. MS64 puhul kataloogi hindasid enam arvesse võtta ei saa kuna tegelikult on MS64 säilivust juba päris keeruline saada. Statistika mõttes võib mainida, et vaadates osta.ee oksjoneid siis kuskil iga 100 kroonimündi okjoni kohta võib sealt leida ühe MS64 säilivuses mündi. Ühe sellise mündi leidmiseks võib minna mitu kuud. Margamündid on veel haruldasemad ning markade puhul kehtib sama umbes MS62 kohta. Üldjuhul on MS64 kroonid veel üsna odavad osta.ee’s, sest paljud, kes ise münte karpi ei pane ei oska hinnata kui raske sellises säilivuses münti leida on ning need, kes tõelised fanaatikud on, soovivad saada endale juba MS65 või MS66. MS66 on absoluutne tipp. MS67 EW münte eksisteerib üldse 10 ringis. Tippsäilivuses mündi puhul tasub jälgida, mis hinnaga varem oksjonid lõppenud on. Õiget hinda on raske määrata kuna tegu on tõeliste haruldustega. Seda, mis säilivuses mündid on Eesti tippkogujatel näeb siit:

https://coins.www.collectors-society.com/registry/coins/public_sets.aspx?CategoryID=131&SetTypeID=2451&sets=world

 
Kaasaegsete kroonide ja eurode kohta võib ütelda, et kui trops ära lõhkuda siis mündid on seal tavaliselt MS64-66 säilivuses. MS67 mündi saamiseks peab teinekord väga mitu tropsi ära lõhkuma.

 

 

NGC kohta

NGC karbis münt on sertifitseeritud münt, mis on hinnatud professionaalse hindaja poolt Numismatic Guaranty Corporation’is. MSx säilivus tähendab, et tegu on Mint State ehk UNC säilivuses ehk käibel olemata mündiga. NGC hindab münte 70 palli skaalal (AG, G, VG, VF, XF, AU, MS). XF hinded algavad 40-nega, AU hinded algavad 50-nega ning UNC on 60-70. Üle MS67 ei ole veel mitte ühelegi vanale Eesti mündile pandud. Kuna müntide hindamisega tegeleb inimene siis võib mõnikord vaielda, kas MS64 on ikka MS64 või miks mõni münt on MS63 ja mitte rohkem. Mõnel mündil võib olla väga ilus templiläige ja sellepärast pandi hea hinne või teisel tugev löögijalg ja sellepärast pani hindaja madalama hinde. (seega, kes tippsäilivust taga ei aja, tasub igat münti individuaalselt vaadata, teinekord võib soodsalt väga ilusa mündi saada osta.ee’st). Siiski hindamine on üsna objektiivne. Mitte kunagi ei juhtu sellist asja, et saadad 2 täpselt samasugust münti või ühte münti 2x ja saad ükskord MS62 ja teinekord MS66.

Vaskmüntide puhul tasub veel jälgida märkeid BN, RB ja RD. RD tähendab Red ehk punane ehk mündil on säilinud originaal punane toon, RB ehk Red-brown tähendab, et münt on pisut oksüdeerunud ning BN tähendab, et münt on täielikult oksüdeerunud ehk pruun. NGC skaalal punane (RD) münt annab rohkem punkte kui pruun münt. Samas ilu on alati vaataja silmades ning BN münt ei pruugi teienkord üldse kole olla.

Kaasaegsete müntide puhul tasub jälgida ka selliseid märkeid karbil nagu PL (proof like), DPL (deep proof like), PF Cameo ning PF Ultra Cameo. PL on siis kõige madalam läikeaste ning PF UC kõige kõrgem. Sellise kirja saavad üldjuhul hõbe ja kuld juubelimündid. Tavaeurod sellises säilivuses ei ole.  

NGC garanteerib, et kapslis münti ei ole lapiga nühitud, kanges happes leotanud, et sellel on originaal toon (templiläige), et see ei ole oksüdeerunud, kriimustatud või muul moel kahjustatud. Ühesõnaga NGC kapsel annab garantii, et peale selle, et tegu on originaaliga ei ole seda ka ebaprofessionaalselt puhastatud. Üks kõige hullemaid asju, mis müntidel esineb on juuskriimud. Keegi kunagi on mündi puhtaks nühkinud villase sokiga ning pealtnäha tundub nagu perfektne UNC aga kui valguse käes nurga all vaadata siis üle terve mündi pinna jooksevad hästi pisikesed (juus)kriimud. Sellist asja on pea võimatu osta.ee pildi pealt näha. Selline münt näiteks NGC läbi ei lähe. Mündile pannakse kiri UNC details – cleaned. Samasuguse kirja saavad ka mündid, mis on kuskilt kangest happest läbi käinud ja kaotanud oma originaal tooni (keemiaga ülepuhastatud hõbemündid nt). Mõni pisike kriim või plekk võib loomulikult läbi minna aga ostja võib kindel olla, et karbis on ikka tõeline UNC münt. 1926a 5 margane on haruldane ka cleaned märkega näiteks aga alati tasub eelistada müne, mis on puhta MS61-67 hindega, mitte unc details. Seega NGC kapslis MS münt on kordades rohkem väärt, kui lahtine münt, mis tundub lihtsalt ilus unc. Iga münt võib kellegi jaoks ilus tunduda aga NGC MSx säilivuses münt on rahvusvaheliselt tunnustatud ilus unc münt! 

Mündi kapseldamine ja hindamine NGC’s maksab keskmiselt 35€ (võib ka natuke rohkem või vähem maksta sõltuvalt, millises riigis sertifitseerimine toimub, kas viid mündid ise kohale, saadad kulleriga või läbi Eestis tegutseva ainsa ametliku NGC diileri Coin Grading OÜ).

 

Gradeeritud mündid on salvestatud kõik NGC registris ning neid saab kontrollida NGC lehelt, sisestades mündil oleva numbri siia: https://www.ngccoin.com/certlookup/ . Seal avaneb NGC poolt tehtud pilt mündist koos andmetega kui palju sellises säilivuses münte hetkel hinnatud on. 

 

NGC lehel on võimalik endale konto teha (https://www.ngccoin.com/join/) ning registreerida münt enda nimele. Enda registris olevad münte saab kollektsioonidesse lisada ja oma kogu ka teistele näidata. Kõik see on imelihtne ning konto tegemine ja müntide lisamine nullist võtab aega maksimum 30 – 60 min. Mida kõrgemas MS säilivuses münt seda rohkem punkte annab ja seda kõrgemal listi tipus kollektsionäär asub. Koguda saab kõike käibel olevaid ja olnud münte. Kõiki NGC Eesti liste saab näha siin:

https://coins.www.collectors-society.com/registry/coins/public_sets.aspx?CategoryID=131&sets=world

 

Kes huvitub Eesti ajaloost ja soovib ilusa mündikogu endale kokku panna odava raha eest siis tasub jälgida MS61-63 oksjoneid. Sellises säilivuses münt on kuni 100€, seega tasub ka nendel kogujatel neid soetada, kes varem karbis münte ostnud ei ole. Vaadates, kui vähe liigub tegelikult ilusat UNC münti osta.ee’s, antiikides, Audentese kokkutulekul, laatadel, jne siis iga selline münt on haruldus ning ilus kollektsiooni eksemplar.

Kes ei tea, kas hakata ise münte kapslisse panema või osta juba karbistatud münte siis lihtne statistika ütleb, et kuni MS64 münte on üldjuhul mõttekam osta karbis kui ise kapseldada. Nagu mainitud siis keskmisel iga 100s münt osta.ee’s võib olla sellise säilivusega. Tihti aga selleks, et isegi MS64 saada tuleb mitu oksjonit ära võita ning iga karbi hind ise on 35€. Seega kui absoluutselt tippsäilivust taga ei aja, osta juba karbis münte. Kui on soov saada aga MS65-66 siis tasub lahtistel müntidel silm pidevalt peal hoida. Kroonimüntide puhul alla MS63/64 ise karpi panna ei ole tegelikult mõtet, kuna nagu varem mainitud, selline münt on odav ning karbistaja jääb üldjuhul ise kahjumisse. Margamüntide puhul siis alla MS62 (va 1926a 3 ja 5 margane). Iga MS64 kroon või MS63 mark peaks minu arvates karbis olema, et ilus asi lihtsalt säiliks kaua. Alla selle võib ka lahtiselt olla, et jääks nendele kogujatele ka midagi, kes karbis münte veel ei korja. 

Kapseldatud kujul säilib münt veel sada aastat ning see münt hoiab oma väärtust või selle väärtus pigem kasvab ajaga, sest münt on kaitstud ajahamba eest ja lahtiseid münte jääb aina vähemaks. Kellegil võib väga ilus kogu täna albumis olla aga kui see kunagi laste kätte keldrisse või pööningule vedelema jääb siis ei pruugi sellest 10a pärast enam midagi järgi olla peale roostehunniku.

 

Edukaid pakkumisi!

Küsimused müüjale

Ainult vastatud küsimused on kõigile nähtavad.

  • Ühtegi küsimust ei ole esitatud